Günlük Yaşamımızda Mindfulness Kasım 2019

//Günlük Yaşamımızda Mindfulness Kasım 2019

GÜNLÜK YAŞAMIMIZDA MINDFULNESS

Dergimizin geçen ayki sayısında Mindfulness in ne olduğu hakkında genel bilgi paylaşmıştım. Kısaca özetliycek olursak; Mindfulness, bilinçli dikkat çalışmalarıyla zihnimizi mevcut anda olmaya eğitmektir. Bedenimiz mevcut anda olduğu halde dikkat eğitimi yoluyla, geçmiş ve gelecek arasında dolaşan zihnimizi şimdiye, anda olanı fark etmeye ve tümüyle deneyimlemeye eğitmektir.

Bu sayımızda da; hayatımızı daha kaliteli geçirmemiz için önemli olan Mindfulness i günlük yaşamımızın içine sokabilmenin başangıç pratik yollarını paylaşmak istiyorum.

Bugün uyandığınızda aklınızdan ilk ne geçtiğini hatırlıyor musunuz? Sabah kahvaltınızı yaparken ne planladığınızı? Planlar yaparken yediğiniz şeyin tadını farketmiş miydiniz? Ne hızla çiğnediğinizi?  Yemeğinizin miktarını?

Şu anda sadece hatırlamaya o anlarınızı gözünüzün önüne getirmeye çalıştınız değil mi? Sadece olanları, sorumun cevaplarını geçirdiniz aklınızdan. Yargılayacak hiçbirşey yoktu sorularımda. İşte bu yaşadıklarınızı yada aklınızdan geçenleri yargılamadan o anın farkında olma, olanları gözlemleme halidir Mindful olmak.

Belkide hiç farketmedim hatırlamıyorum diye düşünüyorsunuz. Bu da tamamen oto pilotta yaşadığınızı gösterir.

Peki hızla evden çıkma telaşındayken çocuğunuzun sıcak bir sarılmaya ihtiyacı olduğunu yada kaçırmış olabileceğiniz başka bir durumu farkettiniz mi? Düşünce şekli, konuşma ve davranış alışkanlıklarınızı tekrarlarken farklı bir durumu görememiş olabilir misiniz?

Şu anda sabah yaşadıklarınızı yargılamadan, hiç duygu eklemeden zihninizden geçirirken gözlemlediğinizde o ana dair birçok noktayı farkedebilirsiniz,. Ama tabiki geçmişe yapıcak bir şey yok bizim geliştirmemiz gereken beceri şu anı kaçırmamak ki, bundan sonra zihnimizi geçmişin pişmanlıkları ile yada geleceğin telaşı ile yormadan, yaşadığımız anı sağlıklı deneyimleyebilelim.

Yargısız gözlem bizim her yeni tecrübeyi bir önceki deneyimlerimizden bağımsız, yargılarımızın esiri olmadan deneyimlememizi sağlar. Böylece zihnimiz, bedenimiz, duygularımız tümüyle o anda ne olup bittiğine, ne yaptığımıza, nasıl hissettiğimize yoğunlaşır. Unutmamalıyız ki bizler ve yaşam sürekli olarak değişim halindeyiz. Yaşanılan her tecrübe bir öncekinden farklı olacağı için, bizler de oto pilottan çıkıp bu tecrübeleri yeni bir gözle değerlendirmeliyiz. Ancak bu durumda genişleyen bir farkındalık alanı ile olaylara karşı ezberlediğimiz yoldan tepki vermek yerine, tutumumuzu seçmeye başlarız ve bu da bizi özgürleştirmeye başlar.

Mindfulness;  meditasyon uygulaması ile pratik edileceği gibi, gün içinde yaptığımız herşeyi daha fazla farkındalıklı yapma hali ile de geliştirilebilir. Beynimizi anda tutmanın günlük pratikleri ile bu kabiliyetimizi arttırmamız mümkün.

Günlük hayatımıza Mindfulness i sokmamız, farkındalık becerimizi arttıracaktır. Yaptığımız her ne ise o sıradaki hislerimizin, duygularımızın hatta vücudumuzdaki etkilerinin farkında olmaktır Mindful olmak.  Egzersiz yaparken, yemeğimizi yerken, bir arkadaşımızla konuşurken veya dişlerimizi fırçalarken dahi farkında olarak yapmak, anda olma pratiğimizi geliştirir.

Tam Mindfulness Meditasyonuna başlamadan önce günlük hayatta ufak pratikler yapabilirsiniz.

Örneğin; sabah duşa girdiğinizde tüm dikkatinizi o anda toplayın. Başka hiçbirşey düşünmeden, sadece sakin nefes alışverişleriniz eşlik etsin. Suyun başınıza ilk değişini, vücudunuza temasını, bedeninizden akışını gözlemleyin. Sesini dinleyin. Suyun bedeninize çarpıp akışını, sıcaklığını, bedeninizde hissettiklerinizi gözlemleyin. Tüm dikkatiniz o anda yaşadığınız, gözlemlediğiniz ve hissetiklerinizde olsun,  birkaç dakika başka hiçbirşey düşünmeden.

Yada yanlız yediğiniz bir öğününüzde ; yemeğinizi yerken birşey seyretmeyin yada okumayın. Sadece yemeğinize odaklanın. Yemeğe başlamadan önce tabağınızın görüntüsünü inceleyin tüm detayıyla. Sakince nefes alış verişleriniz odaklanmanızı sağlayacaktır. Yemeğinizin rengine, şekline, kokusuna, dokusuna dikkat edin. Koklayın. Kokunun size hissettirdiklerini gözlemleyin bir süre. Sonra ağzınıza aldığınız ilk lokmayı sakince tadına vararak çiğneyin yavaşça tamamını yutana kadar. Dingin nefesinizin ritmini hiç değiştirmeden. Yuttuğunuzdaki hislerinizi gözlemleyin. Midenize inişine kadar. Yemeğiniz süresince zihniniz başka hiçbirşey ile ilgilenmesin. Tüm odağınız yemeğiniz ve siz.

Sevgiyle, anda ve farkında kalın…

Yeşim MUNGAN

By |2020-01-19T01:12:23+00:00Ocak 16th, 2020|Basın|0 Comments

Studio Jade

Metropol İstanbul Atatürk Mahallesi Ertuğrul Gazi sokak C Blok Kat 2 Daire : 65 Ataşehir - İstanbul

Phone: 0216 688 80 30

Mobile: 0546 688 80 30

Web: www.yesimmungan.com