Yoga Terapiyle Tanışma Ocak 2020

//Yoga Terapiyle Tanışma Ocak 2020

YOGA TERAPİYLE TANIŞMA…

Yoga ve yoga terapisi arasındaki farkın ne olduğunu ve hangisinin sizin için doğru olduğunu merak ediyor olabilirsiniz. Bu durumda yoga terapisinin ne olduğunu, faydalarının neler olduğunu ve yoga terapisinin geleneksel yoga asana sınıflarından nasıl farklı olduğuna bakalım. 

Yoga; fiziksel pozlar, nefes egzersizleri ve meditasyon kullanarak bedeni zihin ve nefesle uyumlu hale getiren antik çağlardan günümüze kadar gelen bir uygulamadır.  

En pratik düzeyde yoga kendini öğrenme kendini keşfetme, ustalaştırma ve kendini gerçekleştirme yoludur. 

 Yoga terapisi ise, yoga öğretilerinin ve uygulamalarının kişiye özel gerekli uyarlamalar ile bireylerin daha iyi sağlık ve esenliğe doğru ilerlemelerini sağlama sürecidir.  

 Yoganın fiziksel faydaları üzerine sayısız bilimsel çalışma ve kanıta dayalı araştırma vardır. 

 “Yoga terapisi” terimi, çok çeşitli farklı yöntem ve amaçları kapsamaktadır. En temel terapötik yöntem , bireysel bazda ele alınan kişinin sağlığına öncelik vererek bütünsel iyileşmeye odaklanır. Fiziksel sağlık açısından, bu yaşam kalitesini iyileştirmek amacıyla rehabilitasyon, tedavi edici, önleyici veya kronik bir durumu yönetmek olabilir. 

 Yoga terapisi, özel olarak kişinin genel sağlığını değerlendiren ve mevcut sınırlamalarıyla çalışan tüm vücut yaklaşımını kullanır. Bu yaklaşımda zihinsel ve fiziksel sağlık entegre olmakta birlikte  bazen konuşma terapisi ve hareketin bir kombinasyonunu kullanarak zihinsel sağlığı da göz önünde bulundurmaktadır. Bireysel değerlendirmeler önemlidir, çünkü benzer koşullara sahip iki kişi farklı bir tıbbi geçmişe veya farklı bir tedavi sürecine neden olacak karmaşık faktörlere sahip olabilir. 

Yoga terapisinin uygulanabileceği bir çok durum bulunmaktadır. Sırt ağrısı, artrit, hipertansiyon, kalp rahatsızlıkları, hiperventilasyon, astım, sindirim sorunları, diyabet, multipl skleroz, kronik yorgunluk sendromu , fibromiyalji, anksiyete, depresyon ve stres, migren, uykusuzluk bunlardan bazılarıdır. 

Yoga Terapisi beden / zihin entegrasyonu ve yaşama uyum duygusu geliştirir. Vücudun doğuştan gelen iyileştirici kaynaklarını teşvik ederek çeşitli vücut sistemlerinin düzgün çalışmasını sağlamaya yardımcı olur. 

Çoğu bütünsel yaklaşım gibi, yoga terapisi de, mevcut sorun veya semptom aynı olsa bile, farklı insanlar için farklı uygulamalar içerir. 

Standart yoga dersleri harekete ve bazen de meditasyona daha genel bir yaklaşım sağlarken, Yoga terapisi yoga pratiğinin genellikle bir grup sınıfında ele alınmayan, spesifik veya kalıcı sağlık problemleri olan kişilerin ihtiyaçlarına göre terapist tarafından kişiye ve amaca uygun uyarlanarak uygulanmasıdır. 

 

Genel bir bakış olarak, hepsi birbiriyle ilişkili olmasına rağmen üç genel yoga terapisi kategorisi vardır. İlk tip yoga terapisi fizik tedaviye benzer, yaralanmayı rehabilite etmek, kronik ağrıyı hafifletmek veya kişinin fonksiyonel enerjiyi geri kazanmasına yardımcı olmak için temel hareketleri (Asana) kullanır.  

Yoga terapisinin ikinci yönü psikoterapiye benzer ve bireylerin değişim, kayıp, kaygı ve diğer iç mücadelelerle başa çıkmalarına yardımcı olmak için zihinsel ve duygusal ilkeleri ve uygulamaları kullanır. Duygusal deneyimlerin fiziksel beden üzerinde bir etkisi olduğundan, bu tedavi sinir, endokrin ve bağışıklık sistemleri arasındaki etkileşimi inceleyen bir psikoloji dalı olan psiko-nöroimmünoloji ile ilişkilidir. Psikosomatik tıbbın bazı inceliklerini ve vücudun iç düşünce ve duygu durumumuzu nasıl yansıttığını açıklar. 

Vücudun organlarının ve sistemlerinin hayati işleyişindeki spesifik değişiklikleri etkilemek için yoga tekniklerinin uygulanması, bireyin bilinçsiz tepki modundan gergin veya zorlu koşullarda farkındalıklı cevaba geçmesine izin verir. Örnek olarak, sempatik sinir sisteminin “savaş veya kaç” tepkisini dengelemek, böylece kaygı veya depresyonla mücadeleye yardımcı olmak için bir nefes egzersizi (pranayama) uygulanması yapılır. 

Beden ve zihin birbiriyle ilişkili olduğu için yoga terapisinin ilk iki kategorisi de aynıdır. Birçok fiziksel semptom, çözülmesi gereken altta yatan duygusal sorunların bir göstergesidir. “Biyografimiz biyolojimiz haline gelir” denir, bu nedenle yoga terapisi fiziksel düzeyde rahatlama ve psikolojik düzeyde araştırma sunar. Vücudun doğal bilgeliğine erişildiğinde, duygusal salıverme meydana gelir ve iyileşme daha derin bir seviyede başlar. 

Yoga terapisinin üçüncü yönü, doğamızın manevi bileşenini ele almaktadır. Tüm ruhsal yolların ve dinlerin kutsal metinleri, insanların içinde ruh enerjisine sahip olduklarını kabul eder. Yoga felsefesi, yaşamımızdaki sorunların gerçek manevi doğamızın farkındalıksız veya cehalet halinde olmamızdan kaynaklandığını iddia eder. Bu, bir şekilde engellenme veya sınırlı olma hissi anlamına gelir. Akupunktur gibi diğer enerji tıbbı formlarına benzer şekilde yoga terapisi de, doğal sağlığı ve amaç duygusunu düzeltmek için hayati yaşam gücü enerjisinin (prana) akışını teşvik ederek bu enerjik tıkanıklıkları hareket ettirir. 

Bu gerçek kendini tanıma ve içsel ruhumuzla tanışma yöntemini sunarak yoga terapisi, değişime derin bir düzeyde katılma fırsatı sunar. Yaşam deneyimlerine dalmadan veya onlarla özdeşleşmeden tanıklık etme yeteneği yaratır. Sakinlik ve zihinsel istikrar, meditasyon ile birleştirilmiş içgözlem ile elde edilir ve aşırı uyarılmış zihin dinlenebilir. Yoga Terapisi, derin barış ve koşulsuz sevgi getiren bilincin genişlemesine kapı açar. 

Yoga terapisi uygulamaları, her yaştan ve fiziksel yeteneklerden insanlara rahat uygulama sağlar. Programlar kişiye göre uyarlandığından, deneyim veya özel kapasiteye gerek yoktur. Kişinin ihtiyaçları, zorlukları ve hedefleri hakkında ilk değerlendirme yapıldıktan sonra, yoga terapisti postüral hizalama ve nefes egzersizlerinden gevşeme stratejileri ve meditasyon tekniklerine kadar çok çeşitli zihin-beden uygulamaları kullanır. Uygulamaların türü ve miktarı için kişinin fiziksel durumu ve yaşam tarzı göz önünde bulundurularak, kişiselleştirilmiş bir program oluşturulur. 

Uygulamalarda her hedef için farklı yoga asanaları (poz/hareket) veya yoga solunum tekniklerinden yararlanır. Örneğin sırt ağrısı için olan bir yoga terapisi programı, depresyonu hedefleyen bir yoga terapisi uygulamasından çok farklı olacaktır.  

Yoga terapisi ilerlemenizi hızlandırmak için yardımcı teknikler kullanır. Sıkışmış kas gruplarını serbest bırakmak ve gerekli uyanışı kolaylaştırmak için terapist derin doku masajı ve fasya bırakma çalışması kullanır. 

Bütünsel, alternatif bir tedavi olarak yoga terapisi, kişinin semptomlarının azalmasına, ağrıyı yönetmesine, dengeyi geri kazanmasına, gücü artırmasına, duygusal esnekliği artırmasına ve manevi farkındalığı genişletmesine yardımcı olabilir. Fiziksel canlılığı, duygusal özgürlüğü ve derin ruh bağlantısını entegre etmek isteyenler için harika bir şifa yöntemidir. 

Yoga terapiyle tanışmanız belki de yeni yılda kendinize vereceğiniz muhteşem bir armağandır….. 

Sevgiyle kalın. 

Yeşim MUNGAN 

By |2020-01-20T01:38:51+00:00Ocak 20th, 2020|Basın|0 Comments

Studio Jade

Metropol İstanbul Atatürk Mahallesi Ertuğrul Gazi sokak C Blok Kat 2 Daire : 65 Ataşehir - İstanbul

Phone: 0216 688 80 30

Mobile: 0546 688 80 30

Web: www.yesimmungan.com