SİZE UYGUN MEDİTASYON TÜRÜ HANGİSİ?
HERKES MEDİTASYON YAPABİLİR Mİ?
Hayat hızla akıp giderken biz bu hız içinde kendimizde neler olup bittiğinin farkında mıyız?
Fiziksel, ruhsal ve zihinsel durumumuz bu hıza uyabilmek için gereğinden fazla yoruluyorken, bir yandan da tepkisel sonuçlar oluşturup kendini korumak için farklı savunmalar da geliştirir.
Bu savunmaları, gerilimleri, durum yada olayları yorumlayışlarımızı dingin halimizle gözlemleyebilmek, sakin olabilmek ve hayatın hızlı akışında stres ile boğulup hayatı kaçırmamak için meditasyonun en iyi yöntem olduğu bilinir.
Meditasyon halinde iken aldığımız sakinlik, huzur ve iç denge hissi duygusal ve bütünsel sağlığımıza olumlu katkı sağlayacaktır.
Meditasyon ile gün boyu olaylara ve durumlara daha objektif, sakin ve pozitif yaklaştığımızı gözlemleyebiliriz.
Günlük yaşantımızda karşı karşıya kaldığımız, devamlılığı olan ya da ani gelişen olaylar biz farkında olmasak da bizi strese sokan durumlardır. Bu stres ve baskı hissinden kendimizi sıyırmamızı, nötrleştirmemizi sağlayan meditasyonun zaman içinde bizde geliştireceği duygu ve durumlar;
- Stresli durumları sağlıklı yönetebileceğimiz yeni bakış açısı kazanmamızı
- Stresi yönetebilmeyi
- Kişisel farkındalık
- Ana odaklanma
- Yaratıcı düşünme
- Sabır ve tolerans dır.
Peki meditasyona nasıl ve nereden başlamalı?
Meditasyonun çok farklı tür ve tekniği var olmakla birlikte, kişi kendine en uygun olanı zaman içinde seçer veya farklı durumlar için zaman zaman farklı türleri kullanabilir.
Uygulayıp, zaman içinde farkındalık arttıkça kişi kendi için uygun olan tür ve uygulamayı seçecektir.
Farklı meditasyon türleri hakkında genel bilgi sahibi olup, deneyimledikçe hangisinin size kendinizi daha iyi hissettirdiğini yada size uygun olduğunu gözlemleyebiliriz.
Meditasyona yeni başlayacaklar için birkaç uygulama önerisini inceleyelim.
Yönlendirmeli Meditasyon
Yönlendirmeli Meditasyon son zamanlarda artan bir hızla ilgi çekmektedir.Bir eğitmen tarafından direkt olarak yada önceden hazırlanmış bir ses kaydı ile yapılan bir meditasyon türüdür. Genellikle 10-15 dakika sürer ve rahatlama, gevşeme, iyileşme, çekim yasası ve pozitif imgeleme gibi farklı sitil ve amaçlar için uygulanır.
Yönlendirmenin başka kişi tarafından yapılıyor olması yeni başlayanlar yada birkaç dakika için dahi hareketsiz sabit oturmakta zorluk yaşayanlar için muhteşem bir yöntemdir.
Visualization Meditation – (Görselleştirme-İmgeleme)
İmgeleme meditasyonu zihni kullanarak bedeni etkilemek ve hayal gücü ile canlandırarak istediğimiz şeyleri hayatımıza çekme gücünü artırmak için çok etkili bir yöntemdir.Bilinçaltının çok etkili şekilde çalıştığı bu yöntem ile dikkatimizi ve enerjimizi istediğimiz şeye odaklayarak onun hayatımızda arttığını görmek amaçlanır.
Japa/Mantra Meditasyonu
Birçok meditasyon metodu uygulayıcının ve çevrenin sessiz olmasını gerektirse de Japa meditasyonunda bir kelime veya kısa bir cümle mırıldanarak yada müzik eşliğinde tekrarlanır. Bir mantra tek bir kelime olabildiği gibi, iki kelime veya tüm bir cümle de olabilir. Daima bir kelime veya bir deyiş olan mantra kuvvet yüklüdür ve kendi içeriğini gerçekleştirir. İlham verici bir cümle ya da hissi onun hakkında hayallere dalmadan da size yol gösterici olarak seçebilirsiniz.
Belirli bir kelimeyi ritmik bir biçimde çağırmak aklın dikkat dağıtıcı şeyleri uzaklaştırmasına yardımcı olur.
Loving-Kindness or Metta Meditation
(Metta / Sevgi – Nezaket Meditasyonu)
Metta meditasyonu, aynı zamanda Sevgi- Nezaket Meditasyonu olarak bilinir ve 4 tür sevgi tohumu büyütür. 1-dostluk(Metta)2-şevkat (Karuna)3-minnettarlık(Mudita)4- duygusal istikrar
Metta meditasyonu ile sadece kendimizin dışında kalan varlıklara değil, kendimize de sevgi ve nezaket göstermeyi amaçlarız.Kendimize şefkat ve anlayış göstermemiz bencillik ifadesi değil, başkalarıyla ilişkilerimizi olumlu yönde geliştirmek için gerekli bir önkoşuldur.
Metta meditasyonu sadece onayladığımız özelliklere sahip olan ve hoşumuza giden varlıklara yönelmez, aşamalı olarak onaylamadığımız, sevmediğimiz varlıklara kadar genişler. Bu kolaydan zora giden bir yaklaşım sözkonusudur. Metta Bhavanayı ilk aşamada kendimize, ikinci aşamada sevdiğimiz, değer verdiğimiz kişilere, üçüncü aşamada tarafsız olduğumuz, kendilerine karşı herhangi bir şey hissetmediğimiz insanlara, dördüncü aşamada sevmediğimiz hatta nefret ettiğimiz kişilere, son aşamada ise tüm duyarlı varlıklara yöneltiriz.
Metta Bhavana uygulaması sayesinde, başkalarıyla ilişkilerimiz daha ahenkli bir hale gelir, daha az çatışma yaşarız, varolan uyumsuzlukları çözeriz ve iyi ilişkiler kurduğumuz insanlarla olan bağlılığımızı derinleştiririz. Öfke, içerleme, incinme gibi duygularla daha kolay baş ederiz. Bu sayede çevremizdekilere karşı daha duyarlı ve düşünceli, nazik ve bağışlayıcı davranabiliriz. Başkalarınına ve kendimize ait olumlu özellikleri daha çok takdir eder, hatalara ya da kusurlara gereğinden fazla odaklanmayız. Daha sabırlı olmayı öğreniriz.
Nefes- Farkındalık Meditasyonu
Nefes Farkındalığı meditasyonu; omurgamız dik şekilde oturup, gözler kapalı tüm odağımızın nefesi bedenimize alış, tutuş, veriş ve nefessiz kaldığımız Nefesin 4 lü döngüsü dediğimiz akışı sakince gözlemlediğimiz uygulamadır. Nefes farkındalığı çalışması, zihin ve bedeni birbirine bağlar ve stres kontrolü sağlar. Meditasyona yeni başlayanlar için çok uygun bir uygulama olmakla birlikte, gün içinde stresli durumlarda da sakinlik ve dinginlik haline geçmek için uygulanabilir.
Farklı tip meditasyonları deneyimleyip, sizde nasıl etki oluşturduğu hakkında fikir edinmenizi ve zaman içinde kendiniz için uygun tür veya türleri seçmeniz en doğrusu olacaktır. Meditasyon çalışmalarında doğru yaa yanlış yoktur.Ancak meditasyonu düzenli uygulamak önemlidir.
Kendinize uygun yer ve zamanı planlayıp her gün en az bir kere mümkünse sabah ve akşam beşer dakika ile başlayan meditasyon alışkanlığı sizi hedefinize götürecektir.
Huzur, sabır ve mutluluk sizlerle olsun.