Bilişsel Değerlendirme ile Negatif Düşüncelerimizi Değiştirebiliriz Ekim 2018

/, Genel/Bilişsel Değerlendirme ile Negatif Düşüncelerimizi Değiştirebiliriz Ekim 2018

BİLİŞSEL DEĞERLENDİRME (Cognitive Reappraisal)= Yogic Uygulama

PRATIPAKSHA BHAVANA ile Negatif düşüncelerimizi değiştirebiliriz

Araba kullanıyorsunuz, bir başka sürücünün sizin yolunuzu aldığı andaki reaksiyonunuzu hatırlamaya çalışın Muhtemelen ilk tepkiniz sinirli ve negatif idi. Aslında bu bir çok kişi için gayet doğal bir reaksiyondur. Peki tepki vermeden önce bir an için karşıdaki sürücünün davranışına neden olan ihtimalleri düşünelim.

  • Çok acil bir hastaya mı yetişmeye çalışıyor? Peki biz böyle bir durumda nasıl davranırdık? Benzer davranış gösteriyor olabilir miyiz?
  • Bu kişi tecrübesiz bir yeni sürücü olabilir mi? Biz neler yapmıştık acemiliğimizde?

Karşı sürücü sizin yolunuzu alırken bu ve benzeri birçok nedenleri olabilir. Bilemeyiz. Ama bu gibi durumları pek çok kez yaşasak da, aynısını kimi zaman biz yapmak zorunda kalsak da, yine de bize yapıldığında ilk tepkimiz genellikle negatif ve engelleyici oluyor. Üstelik bu negatif yaklaşımı normal sayarak hayatımıza yerleştiriyoruz.

Gerçek ve somut durumları sadece olayın öznesi belirlemez.Olay sırasındaki duygularımız ve fikirlerimizi katarak nesnel gerçekliği öznel gerçekliğe çevirir ve gerçeklikleri farklı yorumlayabiliriz.

Görüşlerimiz, beynimizin geçmiş tecrübeleri ve geçerli inancımızı referans alarak ortaya çıkar. Bu görüş genellikle duygusal yansımadır ki bu da yapıcı olabildiği gibi yıkıcı da olabilir.

Peki bu duygusal yorumlamalarımızı nasıl kontrol edebiliriz?

Columbia State University de Kevin Ochsner tarafından yapılan araştırmalara göre Limbik sistem üzerinde bilinçli kontrol sağlamak mümkün görülmektedir. Fakat bu kontrol hisleri bastırarak değil, hisleri oluşturan yorumlayış şeklinin değiştirilmesi ile olabilmektedir.

Duygusal yansıtmamızı değiştirmek için, bu fikrin kışkırtıldığı noktaya geri gitmemiz gerekir. Eğer gerçeği yorumlayış şeklimizi değiştirirsek, ortaya çıkan duygularımızı da değiştirmiş oluruz. Gerçeği yorumlama şeklimizi değiştirmek, durumu olmadığı şekilde yorumlamak olmayıp, gerçeğe farklı bir açıdan ve olumlu bakabilmektir.

Örneğin; Eylül ayına yeni girdik. Bu gerçek bir durum. Ve bu gerçek durum farklı kişiler tarafından farklı hisler yaratacak şekilde yorumlanabilir.

X KİŞİ

Gerçek: Sonbahar geldi

Yorum: Tatil zamanı bitti.                                                             Duygu: 🙁

Farklı kişiler, farklı açılardan bakarak farklı yorumlayabilir hatta bu durumdan keyif çıkartabilir.

Gerçek:      Sonbahar geldi

Yorum:      Kayak sezonu  geliyor süper!                                              Duygu: 🙂

Yorum:      Çocuklar okula başlıyor kendime zaman ayırabilirim.        Duygu: 🙂

Durumları uygun algılayış şekline çevirme çalışmasına Bilişsel Yeniden Değerlendirme (yoga da PratipakshaBhavana) denir. Bu çalışma duyguları düzenleme yöntemidir. Pratipaksha Bhavana ile negatif düşüncelerin etkisi yok edilerek pozitif düşünme yetisi gelişir.

Pratipaksha Bhavana uygulaması pozitif düşünmek için kendimizi zorlamak yada negatif düşündüğümüzde kendimizi yargılamak değildir. Negatif düşünme insan doğasında vardır. Doğal olarak oluşur. Ancak burada anahtar, negatif düşüncelere saplanmamak, zorlama yapmadan bilinçli ve farkındalık yaratılarak pozitif yöne odaklanarak negatif duygulardan uzaklaşmaktır.

Bu çalışma bize ne kazandırır?

1,Durumları yeniden yorumlamak

Örneğin sokakta ayaklarını sert bir şekilde yere vurduğunu gördüğünüz bir bey için o anki düşünceniz sinirli veya mental bir rahatsızlığı var uzak durmalıyım olabilir. Ama o kişi sizi farkettiğinde size gülümser ve ayakkabısına yapışan kiri temizlemeye devam etse, durumu tekrar değerlendirip nazik biri ayakkabısındaki kirden kurtulmaya çalışıyor dersiniz. Beyin yeni bir bilgi aldığında durumu otomatik olarak tekrar değerlendirir.

Durumları bilinçli olarak tekrar değerlendirmek bize olumlu bakış açısı kazandırabilir.

  1. Normalleştirmek

Yeni bir proje veya müşteri gibi farklı ve belirsiz her şey beyni korkutup kişiyi rahatsız ve güvensiz hissettirebilir. Bu duyguların normal olduğunu, durumu gözlemleyip hakim oldukça azalacağını gözlemleyebilirsiniz.

Kendinize izin verin.

  1. Bilgileri yeniden düzenlemek

Beyin bütün bilgileri dünyanın karmaşık haritası şeklinde depolar.

Gözlemleyerek gereksiz bilgileri kafamızdan atabiliriz. (Meditasyon)

  1. Duruma başka bir perspektiften bakmak

Bu en zorlu olanı. Çünkü yaş aldıkça düşüncelerimizde daha sabit fikirli oluyoruz.Fakat durumları sağlıklı değerlendirebilmek için, objektifliği koruyarak başkalarının açısından tekrar değerlendirmemiz gerekir.

Pratipaksha Bhavana, süreklilik ve sabır ile hayat boyu yapılması gereken bir çalışmadır.

Günlük meditasyonlarımızda uygulayabiliriz. Meditasyona oturduğumuzda beliren düşüncelerimizi duygu yüklemeden sadece gözlemlemek ve kayıp gitmesine tanık olmak yardımcı olacaktır.

Meditasyonda iken parasempatik sistemin devreye girmesi ile edindiğimiz dinginliğe “Mutluyum, huzurda ve dengedeyim, ben sevgi doluyum” olumlamaları eklemek bize pozitif yönde destek verecek ve enerjinizi tazeleyecektir.

Sevgiyle kalın.

By |2019-07-15T21:16:07+00:00Kasım 13th, 2018|Basın, Genel|0 Comments

Studio Jade

Metropol İstanbul Atatürk Mahallesi Ertuğrul Gazi sokak C Blok Kat 2 Daire : 65 Ataşehir - İstanbul

Phone: 0216 688 80 30

Mobile: 0546 688 80 30

Web: www.yesimmungan.com