Doğru Nefes Alıyor muyuz Kasım 2018

//Doğru Nefes Alıyor muyuz Kasım 2018

DOĞRU NEFES ALIYOR MUYUZ?
NEFESİMİZLE VAGUS SİNİRİNE ve TİMUS BEZİNE DOKUNALIM …..

Vücut sistemimizde istemli olarak kısa süreli de olsa kontrol edebildiğimiz, bunun yanında istemsiz olarak otonom sistemimiz tarafından kontrol edilen tek sistem nefes sistemidir. Zaman zaman nefes tutmak, nefesi hızlandırmak kontrolümüzde de olsa bunlar kısa süreli etkiler olup otonom sistem devreye girmektedir.
Nefes, normal koşullarda kontrolü elimizde olmayan Otonom Sisteme bağlı birçok sistemin çalışmasına etki eder. Bu etkinin sağlığımız için olumlu yönde olması ise ancak sakin ve doğru akış ile nefes alabilir olmamız durumunda gerçekleşebilir.
Nefesin sakin ve doğru bir şekilde akması özellikle Vagus ve Timus Bezini uyarması açısından önemlidir.
Vagus Sinirini, bedenimize rahatlamasını söyleyen sinir olarak özetleyebiliriz.
Bedenimizi kendisini tamir etmesi ve iyileştirmesi için uyaran Vagus, beyinden çıktıktan sonra dil kökü, yutak, gırtlak, yemek borusu, kalp, akciğer, mide, karaciğer, bağırsaklar gibi abdominal organlara dallar verir. Parasempatik etki gösterir. Genel olarak sindirim sistemini hızlandırırken diğer sistemleri yavaşlatır.
Düzenli olarak Vagus Sinirini aktive etmek fiziksel, zihinsel ve ruhsal sağlığımız için oldukça önemlidir.
Timus ise bağışıklık sistemimizin merkezidir. Bağışıklık sisteminin mikroplarla savaşını organize ve koordine eder. Hastalıkla savaşan T hücrelerinin üretildiği bu merkez çocuklukta aktif iken zamanla küçülür ve kendiliğinden uyarılmayı bırakır. Bilinçli olarak uyarılması bağışıklığın güçlendirilmesi, hastalıklarla savaş, dolayısıyla daha huzurlu ve sağlıklı olmak için oldukça önemlidir.
Nefes, oksijen ve karbondioksit dengesini sağlamak yanında aynı zamanda sinir sistemimiz ve gündelik hayatımızla da karşılıklı etkileşim içindedir. Otonom sinir sisteminin sempatik ve parasempatik sinir sistemlerimiz arasındaki dengesini kurmamızı sağlayarak modumuzu belirleyen ve etkileyen Nefes dir.
Sempatik sinir sistemini; daha kesik kesik ve hızlı nefes aldığımızda, nefesin diyafram boyunca ilerlemeyerek yukarılarda kaldığı durumlarda uyarılan, bizim “savaş ve kaç” sistemimiz olarak özetleyebiliriz. Sadece üst solunum yaparak sempatik sistemi uyarırız. Bu kesik kesik nefes düzensizdir ve biz telaşlı, sinirli ya da endişeli olduğumuzda bu şekilde nefes alıp veririz. Burada karşılıklı etkileşim geçerlidir. Olumsuz ruh halleri yaşayacak bir durum olmasa bile farkındalıksız otomatik sağlıksız nefes alışkanlığımız sempatik sistemimiz uyarıldığı için bizi telaşlı, sinirli, endişeli bir ruh haline sokar.
Parasempatik sistem ise; ağır, dengeli ve doğru nefes ile devreye giren, diyafram, Vagus Siniri ve Timus un sağlıklı bir nefesle uyarıldığı, daha sakin, empatik ve uyumlu olmamızı sağlayan sistemimizdir.
Nefesin otonom sinir sistemi üzerindeki etkisini sürücüsünü takip eden atlara benzetebiliriz. Yani günde binlerce kez kendiliğinden olan nefes alıp verme eylemi bilinçli olarak bizim tarafımızdan kontrol edebilir.
Sürücü koltuğunda oturan üç yaşındaki bir çocuk yokuş aşağı gittiği bir araba da olabilir, bilinçli bir şekilde sürdüğümüz, istediğimiz yere giden bir araba da.
Uzun, sağlıklı ve endişeden uzak, başarılı ve mutlu bir yaşamı oluşturmak açısından dakikada alıp verdiğimiz nefes sayısını düşürmemiz önemlidir. Bedenimizi tam kapasite nefesle doldurmak, sakin ve uzun nefesler alıp verebilmek hem fiziksel sağlık, hem de sinir sistemimiz için önemli bir noktadır.
Örnek bir çalışma yapalım:
– Dik bir şekilde oturun ve gözlerinizi kapatın.
– İlk önce İçinizdeki bütün nefesi boşaltın ve nefes alırken hiçbir şekilde zorlamadan sakin bir şekilde burnunuzdan nefes alın. Bu nefesin nefes borusundan göğsünüze, oradan kaburgalara ve karına doğru inişini takip edin.
– 2 sn nefesinizi tutun.
– Nefesinizi verirken de balondan yukarı çıkan hava gibi nefesiniz boşaldıkça bedeninizdeki sönmeyi hissedin.
– Nefesiniz bittiğinde tekrar nefes almadan önce yine 2 sn nefessiz kalın.
Bu döngüyü sakinlikle ve mümkünse zamanla özellikle nefes veriş süresini arttırarak pratik yapabilirsiniz.
Sağlıkla kalın.

By |2019-07-15T21:20:24+00:00Kasım 1st, 2018|Basın|0 Comments

Studio Jade

Metropol İstanbul Atatürk Mahallesi Ertuğrul Gazi sokak C Blok Kat 2 Daire : 65 Ataşehir - İstanbul

Phone: 0216 688 80 30

Mobile: 0546 688 80 30

Web: www.yesimmungan.com