Meditasyonu Deneyimlemek Mayıs 2018

/, Genel/Meditasyonu Deneyimlemek Mayıs 2018

Meditasyon, ozunde icinizde ve cevrenizde olup bitenlerin farkinda olma sanatidir. Bedenin kendi içsel aklının yeniden keşfedilmesinin ve zihnimize doğru şeyleri düşünmeyi öğretmenin bir yoludur.

Cogumuza yasamda basarili olmamiz icin mucadele etmemiz, savasmamiz, odaklanmamiz ve dikkatimizi yogunlastirmamiz gerektigi ogretilmistir. Bu yaklasimdaki zorluk, ne kadar mucadele edersek o kadar gerginlesmemizdir. Gerildikce de gorevimizi yerine getirmede basarisiz oluruz.

Meditasyon iceren yaklasim; en iyi halimize kavusabilmek, her animiza en iyi halimizi vermek ve her andan en iyiyi elde etmek icin mumkun oldugunca farkinda olmamiz gerektigini anlamaktir. Farkinda olmak icin de gevsememiz gerekir.

Gevsemek icin genellikle disariya cikmamiz gerektigini dusunuruz oysa Meditasyon, iceri girerek gevseme olanagi sunar.Bedeniniz meditasyonda derinlemesine bir şekilde dinleniyor olsa bile, zihniniz sessiz sakin olmasına rağmen uyanıktır.Zihniniz telaşlı, tedirgin düşüncelerle dopdolu olsa bile, düşünce ve duyguların karmaşası altındaki dingin ve içsel sakinlik alanına yine de ulaşabilirsiniz.

Meditasyon, özümüzün  farkında olmamızı sağlar.Öz farkındalık olmadan, kendi düşünceleriniz ve duygularınız düzeyinde neyi yanlış yaptığınızı göremezsiniz. Aslında, düşüncelerinizi ve duygularınızı yaratanın bir başkası değil, kendiniz olduğunu bile göremezsiniz!

Meditasyon hedef değil, bir yolculuktur. Sabır ve azimle uyguladığınız zaman, meditasyon öğrenme süreci sizi mükemmeliğe götürür. Bunu yaparken, yolculuğun kendisi aynı zamanda varılacak hedef haline gelir.

Birçok yoga yaklaşımında meditasyon;  zihinsel bir tutum elde etmek, zihinsel sakinliği ve konsantrasyonu yeniden canlandırmak için farklı bedensel duruşların, nefes egzersizlerinin tamamlayıcısı niteliğindedir.

Sakin bir zihin, olumlu düşüncelerle yaratılmış bir zihin; rahat bir zihindir. Rahat bir zihin ise rahat bir beden yaratır. İlk başlayanlar için belirtmek gerekir ki, meditasyon düşünceleri durdurmak demek değildir, daha çok düşüncelerimizin sıralamasını, örüntüsünü görebilmek, varsa bu dizilimdeki hataları düzeltmek ve bilinçli olarak kaliteli fikirler üretmek demektir.

Bilimsel araştırmalara göre meditasyon esnasında nefes alışımız yavaşlar, kan basıncımız azalır ve stres hormon seviyemiz çok önemli ölçülerde düşmektedir.

Her gün düzenli meditasyon yaparak, zihnimize ve bedenimize huzuru, sükuneti, sakinliği ve dinginliği kazandırabilir ve böylelikle kendimiz için daha çok sevgi, memnuniyet ve tatminle dolu bir hayat yaratabiliriz.

Kendinize her sabah ya da akşam 10-15 dakikalık bir zaman dilimi ayırın.

Kısık ışık ve yumuşak bir müzik, size uygun ortamı yaratmanızda yardımcı olacaktır.

Meditasyona Başlamak

Meditasyonun çok farklı çeşitleri vardır. Amaçları bir olsa da rahat ve uygulanabilir bir başlangıç yapabilmeniz için örnek bir meditasyon çalışması yapalım.

Yere bağdaş kurun (lotus pozisyonu) ya da bir sandalyeye dik oturun. Omurganızın dik durması için zorlanmıyacağınız  şekilde destekli başlayın. Zaman içinde doğal dik durabiliyor olmaktır hedef.

Elerinizi dizlerinizin üzerine avuç içleri yukarı bakacak şekilde rahat bırakın.

Başlangıç için gözlerinizi kapatın ve iç gözünüzle bedeninizi tarayın. Her iki kalçanın üzerinde eşit mi duruyorsunuz? Omurga dik mi? Belinizi çukurlaştırmadan ve omuzlar rahat olsun.

Bedeninizin ne durumda olduğunu farketmeye çalıştıktan sonra, şimdi dikkatimizi nefesinizin vücudumuza giriş ve çıkışına yönlendirelim. Bedenimizin ve nefesimizin farkına vardıktan sonra sakin nefes ile olduğumuz anı farkedelim. Neler olduğunu gözlemlemek için bedenimizden sonra zihnimize yönelelim. Aklımıza birşey gelmemesi için uğraşmadan gelenleri hiç yargılamadan gelip gitmesine izin verelim.

Bedenimiz rahat düşüncelerimiz sakin sukunette yargısız sadece gözlemci

Düşünmeyi bırakmaya çalışmayın, sadece gözlemci haline gelin. Aklınıza gelen düşüncelere kapılıp onlarla sürüklenmeyin, o düşünceleri yargılamayın, sadece onları izleyin.

Zamanla tüm bu düşüncelerin yavaşladığına şahit olacak ve kendinizi daha huzurlu hissetmeye başlayacaksınız.

Kendiniz için bir düşünce yaratın, bu düşünce kendinizle ilgili olsun, örneğin: Ben huzurlu bir varlığım.

Bu düşünceye tutunun ve düşüncenin zihninizin ekranında sakince iz bırakmasına izin verin.

Kendinizi; zihninizde huzur dolu, sessiz ve dingin olarak canlandırın.

Bu düşüncenin farkındalığıyla oturabildiğiniz kadar oturun.

Bu sırada zihninize girip dikkatinizi dağıtmaya çalışacak düşünce ya da anılar olabilir, onlarla kavga etmeyin, mücadeleye de girmeyin.

Sadece bu düşüncelerin geçip gitmesine izin verin. Ve yaratmış olduğunuz ‘Ben huzurlu bir varlığım’düşüncesine geri dönün.

Bu düşünce üzerinden yarattığınız başka olumlu duygu ve düşünceleri de tanıyın, onları takdir edin ve onlara teşekkür edin.

Birkaç dakikalığına bu duyguların içinde sabit kalın.

Meditasyonunuzu içinizde tam bir sessizlik yaratarak sonlandırın.

Sessizliği dinleyin.

Gözlerinizi yavaşça açarak meditasyonunuzu sonlandırın.

İç huzurunuzun gücüyle gördüğünüz tüm görüntülere artık dokunabilirsiniz.

Sevgiyle,

NAMASTE

www.yesimmungan.com

By |2019-07-15T21:07:30+00:00Kasım 13th, 2018|Basın, Genel|0 Comments

Studio Jade

Metropol İstanbul Atatürk Mahallesi Ertuğrul Gazi sokak C Blok Kat 2 Daire : 65 Ataşehir - İstanbul

Phone: 0216 688 80 30

Mobile: 0546 688 80 30

Web: www.yesimmungan.com