Psoas-Ruh Kasımızı Nasıl Rahatlatırız Eylül 2018

/, Genel/Psoas-Ruh Kasımızı Nasıl Rahatlatırız Eylül 2018

Psoas-Ruh kasımızı nasıl rahatlatırız

Vücudumuzda depoladığımız stresten nasıl kurtuluruz …

Yaşadığımız travmalar ve stres Ruh Kasımız olarak da adlandırdığımız Psoas kasımızda hücresel boyutta depolanır.

Ruhsal veya fiziksel herhangi bir travma sırasında bedenimiz var olma ve yaşamda kalma içgüdüsü ile harekete geçerek ,savaş ya da kaç temel dürtüleri ile duruma cevap verir. Bedenimize yapılan atak, sinir sistemi tarafından tehdit olarak hissedildiğinde koruma ve savunma dürtüsü ile psoas kası devreye girerek kasılır.

Bir önceki yazımdan hafif bir hatırlatma yapacak olursam;

Psoas kası, fiziksel stabiliteyi sağlayan en temel kas grubudur. Bacaklardan başlayarak omurgaya uzanan psoas kası, bacaklarla bel kemiğini bağlayan tek kastır.

T12 omurlarından çıkan kaslar, lumbar omurlarına doğru ilerler ve en sonunda kalça kemiğine bağlanır.

Kalça kemiğinin yanı sıra psoas kası diyaframa da bağlanmaktadır. Nefes alıp verme sırasında harekete geçen diyafram kası aynı zamanda korku ve anksiyeteyle ilişkili birçok fiziksel semptomun da yer aldığı bir bölgedir.

Ayrıca;

Bedenimiz ve bacaklarımız arasındaki bağlantıdan sorumlu tek kas yine psoas kas gurubudur.

Dizinizi büküp göğsünüze doğru çekme görevi yapan,

Bedeninizi bacaklarınıza doğru hareket ettiren,

Omurgayı dengede tutan kas psoas kasıdır.

Dolayısıyla merdiven çıkmak, bisiklete binmek, yerden bir şey almak için eğilmek, sadece dik oturmaya çalışmak veya ayakta dik durmak vb. hareketler bu kas grubunun görevidir.

Görüldüğü gibi günlük her fonksiyonumuzda psoas kasına ihtiyacımız vardır.

Psoas kasımızın gergin, sıkışık ve hareket kabiliyetinin azalmış olduğu durumda ise aynı zamanda etkileştiği diğer kas gruplarının görevini yapmasında da sıkıntı oluşturur.Bundan dolayı örneğin omuz ve sırt kaslarımız gereğinden fazla devreye girmek zorunda kalır.

Araştırmalar; bizim doğal olarak, yerçekimine karşı dik ve dengede durmamızdan sorumlu kas olan Psoas kasının aynı zamanda “sürüngen beynimizle”, yaşamsal dürtülerin ve en temel beyinsel fonksiyonların yönetildiği “alt beyin” ile doğrudan ilişkili olduğunu gösteriyor.

Genel bir alışkanlık olarak günlük yaşantımızda mental ve fiziksel baskılarımızı çözmeyi erteleriz. Yok sayıp, görmezden gelirsek unutup geçeceğini düşünürüz.Üst üste yenileri eklendikçe de daha alttakilerin izleri daha dayanılmaz olur.Ancak biz artık onu unutmuş, farkında bile değilizdir. Ağrı yerini bile anlamlandıramayacağımız kas kasılmaları başlar ve paralelinde de nefes tutmaları sık ve uzun süreli olur.

Psoas ağrısı sadece kalçada hissedilmez. Omuz, üst sırt ve alt bel bölgeleri çoğunlukla devreye girer ve kişide tam noktasına emin olamadığı yaygın ağrı ve gergin kaslar oluşur.

Doğru yoga pozları ile poasas kasını rahatlatmak, farkına varmadan yıllar içindeki stres ve yaşadığımız travmaların vücudumuzda biriken sonuçlarından kurtulmamızı sağlar.

Ancak bu çalışmaların tecrübeli bir yoga terapist veya eğitmeni eşliğinde yapılması önemlidir. Aksi halde bu hareketleri ,vücuttaki yerleşik yanlış hareket alışkanlıkları, kısıtlılıkları veya farklı açılarda yaptığımızda istenmedik amaç dışı sonuçlar oluşabilir.

Burada mümkün olduğunca basit, kendinizin de yapabileceği rahatlatıcı bir hareket önerim olabilir.

* Sırtüstü uzanın. Dizlerinizi bükün ve ayaklarınızı yere basın. Kafanızın altına rulo yaptığınız bir havlu ile yükseklik yapabilirsiniz ki boyun ve bel bölgenizde omurgayı zorlayacak çukur olmasın ve sırtınızı omurganız boyunca yerde düz hissedin.

* Sakince nefes döngüsü yapmaya başlayın. Burnunuzdan sakin nefes alın ve sonra hemen acele etmeden sakince verin nefesinizi yavaş yavaş. Birkaç kere bu döngüyü tekrarlayın. Sadece nefesi takip edin. Bedeninizin dinginleşişini takip edin iç gözünüzle.

* Şimdi sol ayağınız yerinde kalsın sağ ayağınızı yerden kaldırın ve dizinizi göğüs kafesinize doğru bedeninize çekin. İki elinizi dizinizde kilitleyin ve kendinize doğru yavaşça çekmeye devam edin. Beliniz , bacağınızın katlandığı nokta nerede gerginlik olduğunu hissedin ve nefesinizle rahatlamaya devam edin hiçbir zorlama yapmadan.

* Alternatif olarak sol bacağınızı yerde uzatmayı deneyin. Eğer belinizde ağrı olacağını hissederseniz devam etmeyin geri çekin. Sol ayağınız yerde diziniz bükülü sırtınız yerde olarak rahtlatmaya devam edin.

* Eğer sol bacağınızı uzatmak iyi geldiyse bu şekilde devam edin.Nefesinizi de ekleyerek rahatlamaya devam edebilirsiniz. Alternatif olarak kafanızı bükülü

dizinize doğru indirerek öne bacağınıza doğru bükülmeyi d eneyebilirsiniz. Sırt kaslarınızın da biraz daha rahatlamasını sağlayacaktır.

* Ve aynı sıralama ile diğer bacağınızda aynı hareketleri tekraralayın..

* En sonunda her iki dizinizi de kendinize çekin. Nefes ile kaslarınız rahatladıkça dizlerinizin size biraz daha yaklaşabildiğini, belinizin biraz daha rahatladığınızı hissedin.

* Bitirmeye hazır olduğunuzda dizleriniz çekili olarak yan dönün ve cenin pozisyonunda dinlenerek bitirin.

İhmal edilemeyecek kadar önemli olan bu kas grubunun doğru çalıştırılması da bir o kadar önemlidir. Bu nedenle ancak doğru ve eğitimli kişilerle çalıştırıldığında beden için işlevlerini yerine getirmeye başlayabilir.

Sevgiyle kalın…

By |2019-07-15T21:13:02+00:00Kasım 13th, 2018|Basın, Genel|0 Comments

Studio Jade

Metropol İstanbul Atatürk Mahallesi Ertuğrul Gazi sokak C Blok Kat 2 Daire : 65 Ataşehir - İstanbul

Phone: 0216 688 80 30

Mobile: 0546 688 80 30

Web: www.yesimmungan.com