Yoganın faydaları

//Yoganın faydaları

Yoganın Faydaları Nelerdir?

Yoga ile öğrenilen bedensel dinginlik, sakinlik ve huzur, stresli yaşam şartları altında zorlanan benliğimizi rahatlatır ve hayata daha kolaylıkla uyum sağlamamıza yardımcı olur. Bedenin öğrenmesini sağlamak, zihnin öğrenmesinden daha zordur; ancak bedenimizin öğrendiklerini unutması mümkün değildir. Yoga ile bedene yerleşmiş olan uyumlu ve dengeli nefes sayesinde, günlük yaşamın baskılarına karşı esnek, yaratıcı ve anlayışlı bir bakış açısı ile yaklaşan bir zihne sahip olabiliriz.

İnsan yapısında beden ve zihin sürekli bir bütünsellik içindedir. Yoga teknikleri ile bu bütünlüğü pratik hale getirerek yaşama geçirmek, stres ve baskı ile başa çıkabilmeyi kolaylaştırır ve hayata daha kolaylıkla uyum göstermeyi sağlayarak isyerinde verimlilik ve uretkenligi arttirir.

Yenilenen Enerji

Asana olarak bilinen yoga duruştan omurgayı çeşitli biçimlerde eğip bükerler. Omurgayı bu şekilde hareket ettirmek belkemiğinin yumuşak, esnek ve sağlıklı olmasını sağlar ve sinir sistemini besler. Asanalar gerginliği ve bloke olmuş enerjiyi serbest bırakır, kasları uzatır ve güçlendirir, iç organları esnekleştirir, uyarır ve masaj yapar. Sonuçta, kas ve organlar kan, besleyici maddeler ve prana ile yıkanır. Her bir hücre yenilenir, canlanır ve temizlenir. Solunum, kalp, dolaşım, sinir ve boşaltım sistemlerinin işlevleri daha iyi hale gelir ve zihin berraklasır, yorgunluk ve stres azalır.

Formda Kalmak

Yoga forma girmek için harika bir yoldur. Duruşlar organlara esneklik kazandırır ve uzun, yağ içermeyen kaslar geliştirmeyi sağlar. Öne ve arkaya eğilme hareketlerini, yan pozisyonları, döndürme ve bükülmeleri ve ters duruşları uygulamak bedendeki bütün kas, kemik, eklem ve organları çalıştırır. Sağlıklı kemikler için mutlaka gerekli olan yoga hareketleri, insanoğlunun bilip bileceği en iyi egzersiz sistemlerindendir. Kas gücü ve esnekliği ile eklemlerin hareket alanı kayda değer şekilde artar. Ayrıca, dayanıklılık ve dayanma gücü de artar.

Daha İyi Bir Dolaşım

Yoga duruşları bedenin tamamında kan ve lenf akışını daha iyi hale getirmeye yarar. Baş aşağı duruşlar ve omuz duruşları gibi ters yönlü pozisyonlar yerçekiminin etkisini tersine çevirerek, akciğerler ve beyne daha fazla kan gitmesini sağlamanın yanı sıra, bacaklarla kalbe dinlenme fırsatı tanırlar. Ters duruşlar, sempatik sinir sistemini uyararak uyku kalitesini yükseltir ve gevşemenin ortaya çıkmasını sağlarlar.

Bükülme hareketleri bedeni tıpkı ıslak bir havlu gibi sıkıp masaj yaparak organlarımızla kaslarımızı uyarır, taze kan ve besin maddeleri taşır, toksinler ve zararlı maddeleri bedenden dışarı atarlar. Aynı zamanda omurga, kalça ve kasıkla ilgili sorunları da hafifletirler.

Öne doğru eğilme hareketleri karın bölgesindeki organları çalkalar, sıkıştırır ve temizler; böylelikle doğru hazım ve boşaltıma yardımcı olur, bedenin arka tarafındaki organlara esneklik kazandırırlar. Zihni dinginleştirir ve kişinin iç gözlemini desteklerler. Öne doğru eğilme hareketleri böbrekler ve böbrek üstü bezlerini de rahatlatarak yorgunluğu azaltır ve enerjiyi tazelerler.

Arkaya doğru yapılan bükülme hareketleri, böbreklerle böbrek üstü bezlerini sıkıştırır ve bedenin ön kısmındaki organları esnekleştirir. Akciğerler ve kalbin genişlemesi nedeniyle, alınan soluğun miktarı artar ve dolaşım hızlanır.

Farklı yoga duruşlarının kalbe, aerobik egzersizlerinkine benzer yararlan vardır; ancak burada bir istisna söz konusudur: Yoga duruşları kalbi, koşma ya da pedal çevirme türü aerobik egzersizler gibi yormaz. Farklı duruşların hareket ve etkileri (esnekleştirme, uyarım ve masaj hareketleri yoluyla) kalbe ulaşır.

Yoganın Kadınlara Sağladığı Yararlar

Yoga her yaştaki kadın için mükemmeldir. Hareketlerin birçoğu üreme organlarının sağlığı üzerinde mükemmel derecede etkilidir. Âdet öncesi, menopoz öncesi ve menopoz dönemi belirtilerini ortadan kaldırır. Gevşetici bir âdet dönemi egzersizi karın bölgesini dinlendirmeye odaklanır ve sırt ağrılarını, kramp, yorgunluk ve aşırı kanamayı azaltmaya yarayan öne doğru destekli eğilme, bacakları iki yana açma ve geriye doğru destekli temel eğilme hareketlerine yoğunlaşır. Menopoz öncesi ve menopoz dönemindeki kadınlar genellikle birdenbire değişen ruh hali, uykusuzluk, yorgunluk, sıcak basması, beden yağlarının farklı dağılımı ve düzensiz âdet görme gibi rahatsızlıklar yaşarlar. Uygun yoga alıştırmaları bu belirtilerin çoğunu yatıştırıp azaltabilmektedir.

Yoganın Erkeklere Sağladığı Yararlar

Erkeklerin kasları genellikle yoğun, şişkin ve sıkı olur. Yoga duruşları bu sert ve sıkışık kasları gevşetip uzatma konusunda oldukça etkili olabilir. Orta yaşa yaklaşan çoğu erkek prostat sorunu yaşar. Çeşitli yoga duruşlarını, özellikle de öne doğru eğilme hareketleri ile leğen kemiğini ve kalçaları açan hareketleri düzenli yapmak, prostat ve lenf bezlerinin sağlığı açısından önlem almak anlamına gelir. (Lenf sıvısının dolaşımını yapan ve bedenin her noktasındaki atık maddeleri toplayıp dışarı atılmalarını sağlayan lenf sistemi, yoga duruşları ve nefes alma egzersizlerinden bir hayli yararlanır. Lenf sistemi kendi kendine hareket edemez. Kaslar tarafından pompalanması gerekir.)

 

Kronik Rahatsızlıklardan Kurtulmak ve Daha Az Stres

Artrit, osteoporoz, obesite, astım, kalp rahatsızlığı, madde bağımlılığı (on iki aşamalı birçok program Hatha Yoga’yı programlarına dahil etmiş ve iyi sonuçlar elde etmiştir), sırt sorunları, diz incinmeleri, karpal tünel sendromu (el-bilek kanalı hastalığı), hafif depresyon, sinüs sorunları, baş ağrısı (ve birçok başka rahatsızlık!) gibi sık rastlanan kronik hastalıklardan kaynaklanan sıkıntılar düzenli yapılan Hatha Yoga ile hafıfletilebilmektedir.

Kanser hastalarına yaptırılan yogada; farkındalık, merkeze odaklanma ve nefes alma tekniklerinden yararlanmak yoluyla stres yönetimi, yumuşak devinim, derin gevşeme ve meditasyon üzerinde durulur. Yoga, Bolinas, Kaliforniya’daki Kaliforniya Commonvveal ve Maryland Hallowood’daki Smith Farm gibi saygın ve tanınmış kanser sağaltım merkezlerinde, diğer terapilerle bir arada başarılı bir iyileştirme yöntemi olarak kullanılmaktadır. Sözü edilen yoga teknikleri kanser hastalarının, hastalığın yol açtığı stres ve kendilerine uygulanan tıbbi tedavinin yorgunluk, mide bulantısı, gribe benzer semptomları ve kemoterapiden kaynaklanan menopoz gibi yan etkileriyle baş etmelerine yardım eder.

Multipl skleroz hastaları, kasların elastikiyetini, gücü ve esnekliğini sağlamada yoganın son derece yararlı sonuçlar verdiğini keşfetmişlerdir. Yoga ayrıca bu hastalığı olan kişilerin, yaşamlarını yeniden kontrol altına aldıklarını hissetmelerine yardım eder ve yaşam kalitelerini genel olarak artırır.

Özsaygı ve Beden İmgesi

Hatha Yoga olumlu özsaygı, bedene ilişkin olumlu imge ve kendinizle ilgili daha rahat ve gerçekçi bir görüşü benimsemenize yardım eder.

Yoga fiziksel, zihinsel ve duygusal güven ve istikrar sağlar. Beden daha güçlü ve kıvrak hale gelir. Zihin bedenin gereksinimlerine kulak vermeye başlar ve zihin-beden ilişkisi gelişir. Özsaygı ve özgüven artar, iç ses uyanır. Duygularınızı daha iyi anlamaya başlarsınız.

Daha İyi Bir Duruş

Hatha Yoga günlük yaşamdaki duruşunuzu da düzeltir. Yoga öğrenen kişiler sık sık yoga sonucunda bedensel duruşlarının gitgide daha fazla farkına vardıklarından ve yoga dersi dışındaki günlük yaşamlarında da duruşlarını düzelttiklerinden dem vururlar. Daha iyi bir fiziksel denge ve duruş göze de daha iyi görünür ve kişi hakkında birçok ipucu verir.

Ornegin; one yuvarlanmis omuzlu kişiler tam ve derin nefes almada zorlanır, çünkü göğüs kafesleri çöküktür. Bu aynı zamanda morali bozuk, keyifsiz ve bıkkın bir insanın duruşudur.

Fiziksel açıdan dengeli bir beden zihinsel, duygusal ve ruhsal dengeyi de beraberinde getirir.

Duygusal Denge

Hatha Yoga’nın duygular üzerinde derin bir etkisi vardır. Öne doğru eğilme hareketleri insanı kendi içine yönelten duruşlardır; dolayısıyla dinginleştirici, heyecan ve endişeyi azaltıcı etkileri vardır. Arkaya doğru bükülme hareketleri ise, kişiyi zindeleştirip neşelendiren, bedeni açmaya ve üzüntü, keder gibi içte saklanan duyguları serbest bırakmaya yarayan dışa dönük duruşlardır. Ters duruşlar dünyanızı gerçekten de tersine çevirir ve yaşama bakış açınızı değiştirmenize olanak sağlar; bunlar ruh halini değiştiren duruşlardır. Dönme ve bükülme hareketleri vücudu temizler. Sakinleşmek veya enerjik olmak için özel nefes egzersizleri yapılabilir. Gevşeme ve meditasyon egzersizleri de duruma göre son derece yararlı olabilir.

Yoga ile psikoterapinin bir arada uygulanması, zihin ve beden birlikte keşfedildiği ve birleştirildiği için, kişisel sağaltım ve gelişim yönünden oldukça güçlü ve hızlandırıcı etkiye yol açar.

Yoganın hayatınızdan eksik olmamasını dilerim…

Sevgiyle…

Yeşim Mungan

By |2017-09-13T16:41:07+00:00Eylül 22nd, 2015|Yoga|0 Comments

Studio Jade

Metropol İstanbul Atatürk Mahallesi Ertuğrul Gazi sokak C Blok Kat 2 Daire : 65 Ataşehir - İstanbul

Phone: 0216 688 80 30

Mobile: 0546 688 80 30

Web: www.yesimmungan.com