“ACI YOKSA KAZANÇ YOK” MU GERÇEKTEN?

/, Genel, Mindfulness, Pilates, Yoga/“ACI YOKSA KAZANÇ YOK” MU GERÇEKTEN?

Egzersiz veya spor sırasında vücudunuz ağrıyor mu? Egzersiz veya spor öncesinde, sırasında veya sonrasında kaslarınızda ve / veya eklemlerinizde ağrı-sızı var mı? Bu sorulardan herhangi birine cevabınız evet ise, aşırı yaralanma yaşayabilirsiniz.
Sağlığa ve zindeliğe önem verdiğimiz bu dönemde, kişilerde çok fazla aşırı kullanım yaralanması görüyorum. Aşırı kullanım yaralanması, tekrarlayan stresin neden olduğu tendinit veya stres kırığı gibi herhangi bir kas veya eklem yaralanmasıdır.
Spordan kaynaklanan aşırı yaralanmalar aslında akut yaralanmalardan daha yaygındır. Aşırı kullanım yaralanmaları bilinçli yaklaşılmaz ise uzun vadede ortaya çıkar. Bu da teşhis ve tedaviyi zorlaştırır. Tenisçi dirseği, yüzücü omzu, koşucu dizi, aşil tendiniti, incik ateli, stres kırıkları aşırı kullanım yaralanmalarının bazı örnekleridir.
İnsan vücudunun fiziksel strese uyum sağlama kapasitesi büyüktür. Fiziksel stres egzersiz ve aktivitedir ve bildiğimiz gibi hem egzersiz hem de aktivite kemiklerimiz, kaslarımız, tendonlarımız ve bağlarımız için faydalıdır.
Egzersiz ve aktivite, yeniden modelleme adı verilen dahili bir süreci yönlendirir. Yeniden yapılanma, kemiklerimizi ve yumuşak dokumuzu daha güçlü ve daha işlevsel kılan şeydir. Yeniden modelleme süreci, dokunun hem parçalanmasını hem de yapılanmasını içerir. İkisi arasında ince bir denge vardır ve bozulma, yapılanmadan daha hızlı meydana gelirse, aşırı kullanım yaralanması meydana gelir.
Aşırı yaralanmaların en yaygın nedeni egzersiz hatalarıdır. Bu hatalar, aktivite yoğunluğunun, süresinin veya sıklığının kontrolsüz arttırılması olduğu gibi vücudu doğru kullanmama ve yanlış posturden de kaynaklanabilir.
Teknik hatalar da aşırı kullanım yaralanmalarına neden olabilir. Kötü teknik vücudunuza zarar verebilir. Eğer bir spor yapıyorsanız veya uygun olmayan teknikle egzersiz yapıyorsanız, bir golf sopasını her zayıf teknikle salladığınızda veya kötü formda bir hamle yaptığınızda, örneğin, kemiklerinizi ve yumuşak dokunuzu zorlayarak aşırı yaralanmaya neden olabilirsiniz.
Eski yaralanmalar, tam olarak iyileşmemiş yaralanmalar veya alışılmış kötü duruşlar gibi zayıf bağlantılar da aşırı kullanım yaralanmalarını etkileyebilir.
Belirli eklemlerin etrafındaki güç ve esneklik dengesizlikleri ciddi etkendir.Kötü hizalama, aşırı kullanım yaralanmalarını etkiler.

Yanlış postur, sağlıksız duruşun yıllar içinde uygulanan yanlış alışkanlıkların bir sonucu olarak oluşur. Postur ayakta, otururken veya uzanırken vücudumuzu tuttuğumuz pozisyondur. İyi duruş, vücut parçalarının yer çekimine karşı doğru miktarda kas gerginliği ile desteklenen doğru hizalanmasıdır.

Kaslar otomatik bunu bizim için yapar ve bunun için düşünmemize gerek yoktur. Hamstringler ve büyük sırt kasları da dahil olmak üzere birkaç kas grubu, iyi bir duruş sağlamak için kritik öneme sahiptir. Bağlar iskeleti bir arada tutmaya yardımcı olurken, bu postural kaslar düzgün çalıştıklarında yerçekimi kuvvetlerinin bizi öne doğru itmesini engeller. Postural kaslar ayrıca hareket sırasında duruşumuzu ve dengemizi korur.

İyi bir duruş, hareket ve ağırlık taşıma aktiviteleri sırasında kasları ve bağları desteklemek için en az zorlanma yaratan pozisyonlarda ayakta durmamıza, yürümemize, oturmamıza ve yatmamıza yardımcı olur. Doğru duruş:
Kemikleri ve eklemleri doğru hizada tutmamıza yardımcı olur, böylece kaslarımız doğru kullanılır, dejeneratif artrit ve eklem ağrısına neden olabilecek eklem yüzeylerinin anormal aşınmasını azaltır.
Omurga eklemlerini bir arada tutan bağlar üzerindeki baskıyı azaltır ve yaralanma olasılığını en aza indirir.
Kasların daha verimli çalışmasını sağlayarak vücudun daha az enerji kullanmasını sağlar ve bu nedenle kas yorgunluğunu önler.
Kas gerginliğini, aşırı kullanım bozukluklarını ve hatta sırt ve kas ağrısını önlemeye yardımcı olur.

Doğru duruşu sürdürmek için, yeterli kas esnekliğine ve gücüne, omurga ve diğer vücut bölgelerinde normal eklem hareketine ve omurganın her iki tarafında dengelenmiş etkili postural kaslara sahip olmak gerekir.

Kötü duruş, zaman içinde postüral kaslarımızda aşırı zorlanmaya ve hatta gevşemelerine neden olabilir. Yanlış duruşda postural kaslar yaralanmaya ve sırt ağrısına daha yatkındır. Eklemler hiza dışı ve stres altındadır.
Esnekliğin azalması, kötü bir çalışma ortamı, yanlış çalışma duruşu ve sağlıksız oturma ve ayakta durma alışkanlıkları da kötü vücut konumlandırmasına katkıda bulunabilir.
“Doğru postur” , Tüm eklemlerin zorlanmadan rahat, hizalı ve fonksiyonel oluşudur.
Fonksiyonel hizalama, vücudunuzdaki her eklemin diğer eklemlere göre nasıl çalıştığına bakar. Kas-iskelet sistemi reddedilemez bir şekilde birbiriyle ilişkilidir ve bu şekilde ele alınmalıdır.

Posturun yada duruşun iyileştirilmesi ile bahsettiğimiz şey ‘biyomekaniği değiştirmek’ ve ‘hareket aralığını ve kalitesini iyileştirmektir’. Ağrısız ve hareketli bir vücut için, vücudunuzdaki her eklemi, tüm hareket aralığı boyunca düzenli olarak almanız önemlidir.

Aşırı kullanım yaralanmaları, doğru eğitim ile önlenebilir.
Vücudunuzu dinleyin ve iyi hissettirmeyen bir şey varsa yapmaya devam ETMEYİN.
Acı varsa kazanç olmayabilir.

Savgi ve sağlıkla kalın…

By |2020-12-12T10:03:15+00:00Aralık 12th, 2020|Farkındalık, Genel, Mindfulness, Pilates, Yoga|0 Comments

Studio Jade

Metropol İstanbul Atatürk Mahallesi Ertuğrul Gazi sokak C Blok Kat 2 Daire : 65 Ataşehir - İstanbul

Phone: 0216 688 80 30

Mobile: 0546 688 80 30

Web: www.yesimmungan.com